top of page

Deniz Hava Komutanlığı'nın Geleceğine Bakış



Deniz Hava Komutanlığı envanterinde mevcut olarak; yirmi üç adet S-70B-28 Genel Maksat Helikopteri, dört adet AB-212 Helikopteri, sekiz adet AH-1W Taaruz Helikopteri ile toplam aktif otuz beş döner kanatlı hava aracı, dört adet TB-20 Eğitim Uçağı, altı adet P-235 Deniz Karakol Uçağı, altı adet P-72 Deniz Karakol Uçağı, üç adet C-72 Genel Maksat Uçağı ile toplam aktif on dokuz adet uçak, on dokuz adet TB-2, sekiz adet ANKA-B ve üç adet Aksungur ile toplam otuz adet İHA aktif envanterde mevcuttur. Böylece komutanlığın hizmetinde mevcut aktif 84 adet hava aracı bulunmaktadır. Deniz Hava Komutanlığı yeni projeler ile envanteri yenileme, geliştirme ve genişletme sürecine girmektedir.


Deniz Hava Komutanlığı'nın Geleceği ve Tedarik Projeleri


Deniz Hava Komutanlığı gelecek dönem için başta mevcut envanterin yenilenmesi yanında özellikle farklı hava araçlarına ihtiyaç duyacak olan Milli Uçak Gemisi Projesi için farklı uçak alımlarına gidecektir. Komutanlık mevcut envantere dönük çeşitli eleştirilere karşın sürekli genişleyen imkanlara sahip olmakta ve geleceğe dönük oldukça önemli projeler ortaya koymaktadır. Yeni projeler ile özellikle taaruz, elektronik harp, keşif gözetleme, erken ihbar, süratli nakliye gibi imkanlarda ciddi bir artış olacaktır.


Deniz Havacılığının genişlemesindeki önemli sebepler olarak Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG Anadolu'nun hizmete alınması ile ortaya çıkan, Milli Uçak Gemisi Projesinin gerçekleştirilmesi ile daha da artacak olan güç aktarım potansiyeli ve bu gemilere konuşlandırılabilecek hava araçlarına artan gereksinimdir. Bunun yanında mevcut helikopterlerin yaş ortalamasındaki artış yanındabunların daha aktif görev alma ihtiyacı yeni ve ihtiyaca uygun farklı tipte helikopter tedarik gereksinimini ortaya çıkarmaktadır.


Türk havacılığının özellikle İHA'larda yakalamış olduğu başarı ve bunların etkin kullanımı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı açısından da takip edilmekte ve envantere alınan sabit kanatlı TUSAŞ Anka-B ile Aksungur ve Bayraktar TB-2'ler yanında gemiye konuşlu döner kanatlı İHA'ların da tedarik edilmesine kısa zamanda başlanacağı görünmektedir. Gemiye Konuşlu İHA'lar için farklı üreticilerin farklı seçeneğinin mevcut olduğu ve bu doğrultuda birden fazla tipte GİHA alımının yapılması da olasıdır. Bunun haricinde çok maksatlı İHA alımı da düşünülmektedir. Döner kanatlı İHA'lar açık denizlerde arama-kurtarma gibi faaliyetlerden çeşitli nakliye imkanlarına kadar geniş fayda sağlayacaktır. Ayrıca tedarik edilmekte olan mevcut sabit kanat İHA'ların tamamı 2025'te hizmete girmiş olacaktır.


Projelerin geliştirilmesi ve tedarikinde özellikle TUSAŞ'ın etkin olarak yer alması beklenmektedir. TUSAŞ T-929 Atak II, Gökbey, T-925 ile Hürjet'in denize uyumlandırılan versiyonlarının tedarik edilmesi ve ayrıca HEİH ile muhtemel Meltem IV Projelerinin de TUSAŞ tarafından yürütülmesi muhtemeldir.


Baykar TB-III'ün Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi ve Kızılelma ile de Milli Uçak Gemisinde kullanımı Deniz Kuvvetleri'ne oldukça önemli avantajlar sağlamış olacaktır.


Deniz Hava Komutanlığı envanterinin mevcut aktif 84 hava aracından önümüzdeki 10-15 yıl içerisinde iki kattan fazla artışla yaklaşık 200 kadar bir mevcuda ulaşması olası görünmektedir. Bu mevcut ile deniz havacılığın en etkin olduğu donanmalardan biri haline gelinecektir. Türk Deniz Kuvvetleri, mevcut projelerin gerçekleştirilmesi durumunda Akdeniz'de en etkin Deniz Havacılığına sahip donanmalardan biri durumuna gelecektir. Deniz Hava Komutanlığı envanterinin güçlenmesi ile donanmanın etkinliği ile operasyonel imkanlarını da hızla artmış, buna imkan sağlamış olacaktır. Ayrıca deniz hava üslerinin de artma ihtimali oldukça yüksektir. 2030 sonrası bu projelerin bu sonuçlarının görünmeye başlanması beklenebilir.


Tedarik Projeleri


  • Taaruz Helikopteri Tedariki: Taaruz helikopteri olarak mevcut AH-1W'lerin TUSAŞ T-929 Atak II'nin deniz versiyonunu ile değişimi ve belki mevcut sayının üzerinde bir alım yapılacağı düşünülebilir.


  • Genel Maksat Helikopteri Tedariki: Mevcut S-70B-28'lerin artan kullanımı yeni genel maksat helikopteri gereksinimini getirmektedir. Proje için TUSAŞ tarafından bir seçenek sunulması da muhtemeldir.


  • Ağır Yük Nakliye Helikopteri Tedariki: Üsler arası hızlı personel nakliyesi, uygun boy ve ağırlıktaki deniz araçlarının hızlı nakliyesi, intikal görevleri gibi imkanlar vermesi açısından oldukça faydalı bir proje olarak değerlendirilebilir.


  • Çok Maksatlı Orta Yük Nakliye Helikopteri Tedariki: Proje için muhtemel aday TUSAŞ T-925'in muhtemel deniz versiyonudur. Helikopterin, Ağır Yük Nakliye Helikopteri ile birlikte oldukça iyi avantajlar sağlayacağı değerlendirilebilir.


  • Yeni Nesil Helikopter Tedariki: Hizmetten çıkmakta olan ve en yenisi 1988'de hizmete alınmış, dört adeti aktif olan AB-212'lerin yerine tedarik edileceği muhtemel görünmektedir. Bunun için de TUSAŞ Gökbey'in deniz versiyonunun seçilmesi olası görünmektedir.


  • Havadan Erken İhbar Helikopteri Tedariki: HEİH için de TUSAŞ tarafından bir proje geliştirilmesi muhtemeldir.


  • Taaruz Uçağı Tedariki: Milli Uçak Gemisi Projesinde kullanım için TUSAŞ Hürjet'in muhtemel deniz vesiyonunun alınacağı düşünülmektedir.


  • Uzun Menzilli Yeni Nesil Deniz Karakol Uçağı Tedariki: Muhtemel Meltem IV Projesi ile mevcut CN-235 ve P-72'lerden daha yüksek kabiliyetlere sahip bir uçak alınacaktır. Hem uçuş mesafesi hem elektronik harp ile silah sistemlerinin çok daha gelişmiş olacağı düşünülebilir. CN-235'lerin 2030 sonrası hizmetten çıkma olasılığı ele alındığında bu projenin diğerlerinden biraz daha geç gerçekleşecek olma ihtimali de mevcuttur.


Modernizasyon Projeleri


  • S-70 Modernizasyonu: 2002 yılı itibarıyla envantere girmeye başlayan ve aktif olarak hizmette mevcut yirmi üç adet helikopterin modernizasyondan geçmesi ve elektronik sistem yükseltmeleri muhtemel görünmektedir. Devam etmekte olan TEMREN entregrasyonu ve havadan satha güdümlü mermi projesi gibi silah sistem yükseltme, yeni entegrasyon gibi ihtimaller de mevcuttur.

Yeni Yazılar

bottom of page