top of page
  • Yazarın fotoğrafıEnes Balcı

76mm Top Atış Kontrol Sistemi



76mm Top Atış Kontrol Sistemi Projesi ARMERKOM ve ASELSAN ortaklığında 2006 yılında başlatıldı. Proje dahilinde öncelikle sistem ister analiz ile tasarımı, mühimmat için atış kontrol veri tabanı, yazılım ve donanım geliştirme çalışmaları yürütüldü. Karaya konuşlu test sistemi üzerinde ilk deneme ile geçerleme faaliyetleri icra edilen sistem ardından 2009 yılında TCG Gaziantep'e entegre edilerek bu sefer farklı koşullarda satıh, kara ve hava atış geçerleme faaliyetleri yapıldı.


Türk Deniz Kuvvetleri'nde Gabya Sınıf Fırkateynlerde bulunan, OtoMelara lisansı ile FMS tarafından Mk-75 adıyla üretilen 76mm/62kalibre ana batarya ile bu denemeleri icra edilen sistem ardından Ada Sınıf Korvetlerdeki yeni nesil Leonardo Compact 76mm için uyumlandırıldı. Bu kullanımlarda GENESİS Savaş Yönetim Sistemi üzerinde sistem kullanılmışken Ada Sınıf dördüncü korvet TCG Kınalıada ile ADVENT SYS'nin kullanıma girmesi sonucu sistem ikinci bir SYS ile de uyumlandırılarıldı. Babur Sınıf için de Leonardo Super Rapid'e uyumlandırılan sistem böylece de ilk kez ihrac edilmiş oldu. Aynı sistem TCG İstanbul'daki SR için de kullanıldı. Sistem son olarak MKE tarafından geliştirilen milli ana batarya Denizhan için de uyumlandırıldı. Böylece 76mm TAKS iki farklı savaş yönetim sistemi ve dört farklı ana batarya üzerinde kullanılmış oldu.


Sistem top, hedef takip sensörleri, gemi veri dağıtım sistemi ile seyir sensörlerinden, iskele ve sancak hedef göstergeçlerinden veri almaktadır. SYS'deki operatör konsolundan veya hedef göstergeç seti ile acil kontrol ünitesi ile de topun kontrolüne imkan vermektedir. Farklı şekillerde atım imkanına sahip sistem; hedefe atış, önlemeli atış, baraj atışı ve çatal atışı yapabilmektedir. Sistem, hedef pozisyon, hız tahmini, tahmini vuruş noktası, vuruş olasılığı, NABK (NATO armaments ballistic kernel) ve ateş tablosu kullanılarak balistik hesaplama imkanları, yasak alan ile hava sahası koordinasyon alanı yönetimleri, meteorolojik düzeltme, cihaz içi test yeteneği, eğitim modu desteği, platform ihtiyaçlarına uygun veri arayüzleri, UPS Desteği, ilk hız ölçüm radarı arayüzü, düzeltme yönetimi gibi geniş kabiliyetlere de sahiptir.


Sistem yabancı sistemlere göre belirgin şekilde daha başarılı sonuçlar vermiştir. SYS'ye kolay entegre edilebilmesi ve ayrıca tamamen yerli bir ürün olması da önemli bir avantaj sağlamaktadır. Muhtelif sayıda platformda kullanılmakta olan sistemin yeni platformlarda kullanılması yanında eski platformlardaki atış kontrol sistemlerinin yenilenmesi ile de yaygınlaştırılmasına devam edilmektedir. Sistem ASELSAN tarafından 2024 yılı içerisinde TAKS-100/76 olarak da adlandırılmıştır.


Sistemin İlk Kez Kullanıldığı Ana Batarya Mk-75, TCG Gaziantep

TAKS-100/76 Kullanılan Leonardo Super Rapid, TCG İstanbul

Yeni Yazılar

bottom of page